AKTUELT


Dansk-australsk kunstnerduo til Egersund

Nå er det klart hvem juryen har pekt på til å utforme den nye havneparken og til å markere tidevannets nullpunkt i Egersund sentrum.

“Tankevekkende, engagerende og visuelt slående. Et tydelig signalverk for Egersund by som forbedrer kontakten mellom sjøen, industrien og menneskene som lever langs kysten”. Juryen bak kunstprosjektet Tidevannets Nullpunkt er begeistret og glade for å kunne presentere vinnerne.

Studio ThinkingHand har levert et forslag til et verk som består av 7 skulpturelle marine habitatskiver, som skal plasseres på forskjellige lokasjoner i havet rundt det amfidromiske punkt (et nullpunkt i havet i forhold til tidevannet) i samarbeid med lokale dykkere og marinbiologer. Når havet har satt sitt avtrykk på skivene heises de opp, forsegles og oppføres i en landskap- og lysinstallasjon på havnen i Egersund, som er inspirert av det amfidromiske punkts formspråk. Kunstnerne har vært i Egersund og etablert samarbeider med lokale haveksperter og dykkere. Det vil være mulig å utvikle tiltak for lokalbefolkningen å følge prosessen og tilblivelsen av verket. Verket opplyses om natten og tilrettelegger for møter og samtaler i og med omgivelsene.

Skisse, Studio ThinkingHand, 2021

Skisse, Studio ThinkingHand, 2021

“Studio ThinkingHands forslag innebærer en prosess som baseres på dialog og flere befaringer i Egersund over de neste årene, samarbeid med lokale dykkere og marinbiologer. Det foreslåtte kunstverk innlemmer muligheten for fluiditet - for at verket endres og utvikles samtidig med at det trekker inn en del av naturen vi ikke kjenner godt til. Det er miljøbevisst og kobler sammen havet, byen og industrien på en måte som både markerer tidevannets nullpunkt og som får oss til å stille spørsmål til vår samhørighet med naturen”, sier Ida Højgaard, hun er kurator for kunstprogrammet The Tide is Changing og leder av juryen som har vurdert forslagene.

Våren 2021 ble tre nordiske kunstnere invitert til å komme med forslag til å lage et kunstprosjekt som både kan markere det amfidromiske punktet i Egersund og Magma UNESCO Global Geopark.

“I konkurransen la vi vekt på at vi ønsket et verk som kan skape en fleksibel og attraktiv møteplass som er med på å skaper samtaler rundt det unike landskapet og havneområdet i Egersund”, forteller Ida Højgaard.

Bilde til venstre: Erling Svensen. Bilde til høyre: skisse av Studio ThinkingHand, 2021.

Bilde til venstre: Erling Svensen. Bilde til høyre: skisse av Studio ThinkingHand, 2021.

Et særlig spennende aspekt med Studio ThinkingHands forslag er at havet blir medskaper av verket. Egersunds havn har i århundrer vært et økosystem hvor både fisk, mennesker, kultur, hav, landskap og industri må sameksistere. Med et kunstprosjekt laget i et slikt miljø får vi inspirasjon til tenkning rund disse sammenhengene og rundt en bærekraftig framtid.
— Ida Højgaard, kurator og leder av juryen

Kunstner duoen Studio ThinkingHand består av Rhoda Ting (AUS, f. 1985) og Mikkel Dahlin Bojesen (DK, f. 1988). Duoen har grunnlagt en felles kunstnerisk praksis, da de deler interessen for hvordan vi mennesker kan gjenforhandler vårt forenklede og fremmedgjorte forhold til naturen. Som en slags estetiske forskere jobber de i tverrsnittet mellom kunst og vitenskap, oversetter vitenskapelig forskning til sansbare kunstverk og eksperimenterer med å utvide hva som kan forstås som liv og intelligens. Resultatene presenteres i skulpturer, installasjoner og forestillinger som minner oss på at vi mennesker bare er en av mange arter på jorden. Tross deres unge alder har duoen allerede utstilt flere stedspesifikke kunstprosjekt i offentlege rom i Danmark, Tyskland og Sør-Korea.

Nå ser de fram til å gå i gang med kunstprosjektet til Egersund.

Prosjektet har en økonomisk ramme på 800 000 NOK. Det er støttet av KORO, Nordisk Kulturfond, Rogaland Fylkeskommune og Eigersund Kommune.

Vil du se de andre forslagene til konkurransen? Se her.

Skisse, Studio ThinkingHand, 2021

Skisse, Studio ThinkingHand, 2021

Disse var med i den lukka konkurransen

  • Studio Thinking Hand (AUS/DK)

  • Magnhild Øen Nordahl (NO)

  • Javier Barrios (guatemalsk/NO)

Disse satt i Juryen

  • Ida Højgaard, Kurator og kunstfaglig prosjektleder (leder)

  • Anne Vigdis Ellingsen, Daglig leder av Eigersund Næring og Havn KF

  • Juste Druskiniene, Rådgiver næringsutvikling, Reiseliv og nyskaping, Eigersund Næring og Havn KF

  • Karl Johan Olsen, Direktør, Magma UNESCO Global Geopark

  • Dag Kjetil Tonheim, Plansjef, Eigersund Kommune

  • Maiken Stene, Billedkunstner, Leder av Velferden Sokndals Scene for Samtidskunst

  • Miriam Løyning, Billedkunstner, Leder av KAKE - Katalysator for Kultur i Egersund

  • June Stuen, Direktør, Dalane Folkemuseum

  • Kari Reianes Spangen, Kulturhusleder, Eigersund Kommune