Tidevannslandskapet

Ved Norges vestkyst finnes et sted hvor det laveste tidevannet på jorda berører Norges bredder. I Egersund i Rogaland ligger det nemlig et amfidromisk punkt - et nullpunkt i havet i forhold til tidevannet, som til alle tider har påvirket det sosiale, økonomiske og fysiske liv langs kysten her.

 

01

Tidevannet og det amfidromiske punkt

Ved Egersund er kystlinjen helt unik, da det så godt som ikke er forskjell på flo og fjære som følge av solens og månens gang. Her finnes det et amfidromisk punkt, som gjør at tidevannsforskjellen er lik null til alle tider. Slike punkter er et resultat av jordas rotasjon og interferens mellom flere tidevannsbølger. Dette har gjort området til et spesielt velegnet havneområde gjennom århundrer for lasting og lossing, inn- og utseiling og opplag.

 

02.

Istidslandskapet

Gjennom flere tusen millioner år ble fjellkjeder så store som Himalaya slitt ned i området av varme og kalde perioder, hvor omtrent 200 av dem var istider. Da den siste istiden nærmet seg slutten, for omtrent 10 000 år siden, satte isen og de enorme mengder smeltevann sine siste spor i landskapet ved Egersund. I dag oppleves området som et sterkt kupert landskap, som inneholder et mylder av innsjøer og en rekke runde klipper, som ofte er helt bare. Isen etterlot seg også spennende skulpturer laget av steiner i alle størrelser og former. Noen balanserer, andre står over hverandre og noen, som Trollpikken, stikker ut fra fjellet.


 

03.

Anortositt - månestein

Da fjellkjedene ble slitt ned gjennom de mange istider dukket særlige bergarter opp fra jordas indre, som gjennom tiden har utgjort ressursgrunnlaget for befolkningen i området. Hele området har blitt formet av magma, smeltet stein, som dypt inne i jorden, for omlag 930 millioner år siden, krystalliserte seg og dannet bergarten anortositt. I internasjonal sammenheng er dette en sjelden bergart, som kun finnes i tilsvarende mengder i Canada og på månen! Man kan derfor si at man her kan finne ut hvordan månens overflate kjennes! Astronauter og forskere fra NASA har til og med besøkt området for å forberede seg til å ta steinprøver på månen.